Räsymatto-sivusto
Koskikallio, Nurmes

Aloitussivu
Esittely
Mallikuvasto
Tilaukset
Information på svenska
In English

Aloitussivu
Esittely
Mallikuvasto
Tilaukset
Toimitusehdot
Räsymatto, vanhasta uutta

Räsymatot ovat perinteisesti muodoltaan pitkänomaisia ja kapeita. Niillä ei peitetty koko lattiaa, vaan lattialaudat näkyivät mattojen välissä. Kapeiden mattojen estetiikkaan kuului pinnan rytmittäminen kenttiin ja raitoihin. Värillisen kudemateriaalin yleistyttyä on "vapauduttu" perinteisestä noin puolen metrin kenttien ja niiden välillä olevan väriraidan sommittelusta. Vaatteiden väriskaalan laajentuessa ja valmiskuteiden yleistyessä kirjava raaka-ainetarjonta on pannut kutojien värisommittelukyvyn koetukselle. Toisaalta, jokainen räsymatto on aito ja tekijänsä näköinen. Kun leikkaat itse kuteet, ei kahta samanlaista mattoa ole.

Missä?

Räsymattoja on  perinteisesti tehty pohjoisen nuikoissa oloissa. Vanhasta on tehty uutta!

Miksi?

Räsymatto on jo nimensä mukaisesti ollut aina ekologinen "kierrätystuote". Perinteisen räsymaton "kuteet" on tehty vanhoista vaatteista tai muista vanhoista tekstiileistä saksilla leikkaamalla tai repimällä*.

Miten?

Kansan naisten periteiset matot tehtiin yleensä kevyillä kangaspuilla ja tuloksena oli ohuita, löysähkösti kudottuja mattoja. Ne olivat materiaalista johtuen sävyltään useimmiten harmahtavia.

Kangaspuiden tekniikka ja rakenne on kehittynyt, vaikka kudonta on perusteiltaan kuitenkin säilynyt samanlaisena. Nykyaikaisilla kangaspuilla kuteet voidaan "lyödä" tiiviimmin ja matoista tulee kestävämpiä. Lisää tukevuutta mattoihin saadaan käyttämällä paksumpaa loimilankaa ja yhden kuteen sijasta kahta tai kolmea kudetta.

Kolmen kuteen kuljettamisella saadaan kaunis ja kestävä maton reuna** sekä väripintojen vivahteet rikkaammiksi.

_______________

*       Käytämme materiaalina pääosin vanhoista vaatteista ja ylijäämäkankaista leikattuja ja revittyjä kuteita. Lisäksi käytämme jonkin verran puuvillaisia "valmiskuteita".   

**      Käytämme aina kolmea kudetta ja paksuinta puuvillaista loimilankaa.


 Päivitetty: 13 Lokakuu,2006